29 Mart 2012 Perşembe

Kiralık Ev İçin Hazırlık Yaparken


Biz şanslı olanlardanız belki ama evlenen çiftlerin belki de çok azı ilk etapta kendilerine ait bir eve yerleşiyor. Büyük çoğunluğu da yeni hayatlarına kiralık bir evle başlamak zorunda. Kiracı psikolojisi ile insan evinde her hayalini gerçekleştiremeyebiliyor, ya da nasılsa bir gün taşınacağım diye fazla özen gösteremiyor.
Oysa her yeni gelinin hayalinde bir ev vardır ve onu uygulamaya çalışır. Tabi kiralık bir eve çıkarken bu hayaller bire bir gerçekleşemez. Ancak bazı püf noktalara dikkat edilirse, sevimli ve hoş dekorlar çıkarabilirsiniz.
Eğer çıkacağınız ev önceden belli ise, eşyalarınızı eve göre almakta fayda var. Ancak bir çok çift genelde mobilya mağazasına gider, her takımdan birer tane alır, sonra da eşyaya uygun ev bulmaya çalışır ya da bazen mecburen sıkış sıkış bir oda yaratmak zorunda kalır.
Bunun için mobilya alırken
  • Mümkün olduğunca takımlardan uzak durun. Yeni evli olduğunuz için fazla kalabalık koltuklara gerek yok. Bir üçlü kanepe iki berjer yada bir köşe koltuk yeteri kadar iş görür.
  • Temel ihtiyaçlardan masa ve sandalyeleri alırken, masanın büyüyüp küçülebilen olmasına dikkat edin, evler değiştiğinde yine kullanabilesiniz.
  • Tv ünitesi gibi mobilyalarda logo tipi mobilyaları tercih edin. Yani parçaları farklı şekillerde birleştirilebilenlerden olsun. Mesela tv nin üzerinde uzun bir raf varsa bu raf tek bir parça değil yanyana eklenmiş iki parça olabilir. Başka bir evde alt-üst olarak da montajlayabilirsiniz rafları.
  • Büyük orta sehpalar çok hoş dursa da ufak salonlarda gereksiz yer kaplar ve bir kenara kaldırmak da imkansızdır. İki tane uzun sehpa ya da dört tane küçük kare sehpayı yanyana getirip birleştiren büyük sehpalardan yapabilirsiniz.
  • Gardrop ebatları oldukça değişken oluyor. Bazen evlerin kolonları sebebiyle, 10-20 cm  fark olsa da sığmıyor, evin farklı odalarına konmak zorunda kalıyor yada odanın en alakasız duvarını kaplıyor. Bunun için parçalanabilen gardroplar seçebilirsiniz. Mesela 4 kapılı gardrop yerine 2 kapılı 2 tane alabilirsiniz. Bazı odalarda bunlar köşe bile konulabilir, çok hoş olur.
  • Yine böyle evler için katlanabilir sandalyeler, duvar raflı kitaplıklar, kutular çok kullanışlı olacaktır. Değişime imkan verecek şekilde yine hoş bir dekorasyon sağlanabilir.
Perde ve halı alırken:
  • Perdeler dekorasyonun en son ve kolay ayrıntısı gibi görünür ama oldukça pahalıdır. Güzel bir perde-tül ikilisi evin havasını bir anda değiştirir. Ancak taşınmalarda en sıkıntı ve masraf yaratan eşyalar ise perdelerdir.
  • Bu yüzden standart ebatlarda perde hazırlamakta fayda var. Duvardan duvara, pileli büzgülü ağır perdeler yerine, stor ve jaluziler tercih edilebilir. Tül olarak da katamalı tüller yerine pileli tüller daha uygun olacaktır çünkü camın ebatına göre genişleme imkanına sahip.
  • Halı ve yolluklarda da yine her eve uygun kullanılabilmesi açısından parça halılar tercih edilmeli. Mesela salona büyük bir halı yerine aynı (yada yakın desenli) daha ufak boy 2 halı alabilirsiniz.
  • Antre ve yatak odası yolluklarını 2-3 mt kesintisiz uzunlukta almak yerine, yine birkaç parçalı olarak almakta fayda var
Yazan:

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...